Dirigent

Dirigent
Dirigent Bas Halsema

Dirigent Bas Halsema studeerde koordirectie aan het Conservatorium van Amsterdam bij Jos Vermunt en Jos van Veldhoven. In 2003 en 2004 nam hij deel aan de Kurt Thomas dirigentencursus en kreeg les van o.a. Micha Hamel, Daniël Reuss, Rob Vermeulen en Hans Leenders. In 2013 nam hij deel aan de eerste internationale dirigenten masterclass met Daniel Reuss en Hans Leenders met het koor Studium Chorale.

Bas begon zijn opleiding op 8-jarige leeftijd bij de Kathedrale Koorschool St. Bavo in Haarlem. Tot zijn 21ste is hij verbonden gebleven aan het Kathedrale koor, eerst als jongenssopraan, later als counter-tenor. Tussen 1998 en 2000 bekwaamde hij zich in Engeland verder bij het Truro Cathedral Choir onder leiding van Andrew Nethsingha, waar hij enorme ervaring opdeed op het gebied van de befaamde Engelse koortraditie, met name in de Choral Evensong.

In Engeland trad hij voor het eerst op als dirigent met een uitvoering van de Matthäus Passion van Heinrich Schütz.

Van 2000 tot 2012 was Halsema assistent van dirigent Michael Hedley in de Nicolaasbasiliek in Amsterdam, waar hij als dirigent leiding gaf aan de diverse koren, met name bij Choral Evensongs.

Bas is dirigent van de Gregoriaanse Schola Cantorum van de Sint Josephkerk in Haarlem, het Westfries Mannenkoor in Wognum en het Haarlems zangerscollectief Barbers & Bishops.

Daarnaast is hij actief als tenor in diverse samenstellingen en als solist.

Halsema volgt Paul Waerts op die van 2008 tot en met maart 2022 de muzikale leider van de Martinus Cantorij was.

Martinus Cantorij Zwaag blij met nieuwe dirigent Bas Halsema.