Het koor

Koor Martinus Cantorij
Martinus Cantorij

De Martinus Cantorij Zwaag is een van de eerste koren in Nederland die zich hebben gespecialiseerd in het zingen van Anglicaanse vespers, ofwel choral evensong. Sinds die tijd is er een toenemende belangstelling voor deze muziek.

Oprichting

De Martinus Cantorij opgericht in 1980, is het enige koor in Noord-Holland boven het Noordzeekanaal dat zich toelegt op de choral evensong, heeft haar standplaats in de Protestantse Dorpskerk van Zwaag, maar was oorspronkelijk de cantorij van de NH Martinuskerk te Schellinkhout.

Vanaf 1980 tot eind 2007 stond het koor onder leiding van zijn oprichter, de in juli 2008 overleden Egbert Wassink. Begin 2008 nam Paul Waerts de directie over, sinds april 2022 is Bas Halsema de choirmaster.

Het koor legt zich toe op Anglicaanse kerkmuziek uit alle stijlperioden, van Tallis tot Howells en van Tomkins tot Leighton, maar schuwt ook de pareltjes van meesters uit andere delen van de wereld niet. De cantorij heeft opgetreden als ‘visiting choir’ – een week of lang weekeinde – in tal van Britse kathedralen en abdijkerken, waaronder Westminster Abbey, St David’s (Wales), Salisbury, Durham, Ely, Rochester, St. Paul’s, York Minster en Lincoln.

In Nederland zingt de cantorij choral evensongs in onder meer de Zuiderkerk in Enkhuizen, de Dorpskerk van Zwaag, en op uitnodiging. Het koor zong onder meer in de Grote of St Bavokerk en de Kathedrale Basiliek St Bavo in Haarlem, Hooglandse kerk in Leiden, Oude Kerk in Amsterdam, Grote Kerk te Gouda en de Dorpskerk in Abcoude.

Het koor zingt in antifonale opstelling, dat wil zeggen dat twee koren tegenover elkaar staan: rechts de ‘decani’ en links de ‘cantoris’. Deze koren zingen nu eens samen, dan weer elkaar afwisselend. Bij de Engelse manier van psalmzingen klinkt het als een soort vraag- en antwoordspel.

Specialisatie

De Martinus Cantorij is gespecialiseerd in de choral evensong’: het Anglicaanse avondgebed, waarbij het koor bidt, luistert naar de lezingen en vooral de lofzang gaande houdt. Dit laatste gebeurt door het zingen van psalmen, introits (op muziek gezette openingswoorden), hymns (gezangen), responses (getoonzette gebeden, waaronder het Onze Vader), canticles (lofzangen van Maria en Simeon) en anthems (meestal meerstemmige gezangen).

In de adventsperiode zingt het koor traditionele en moderne kerstwerken in ‘A Festival of nine Lessons and Carols’.

De cantorij krijgt regelmatig scholing van Roger Sayer, organist en director of music van de Temple Church in Londen. Tevens is hij begeleider van het Londen Symphony Chorus.